Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kozel zahradníkem aneb není náhodou výnosné páchat ekologické zločiny?!

Inspektoři z oddělení odpadového hospodářství České inspekce životního prostředí v Plzni uložili nedávno dvě pokuty za jeden prohřešek. Dohromady to dělá 150 tisíc. Obě pokuty už jsou pravomocné a tudíž vymahatelné.

Firma GLOBAL METALS TRADING s.r.o. se sídlem v Praze zaplatí 100 000 korun za porušení zákona o odpadech a společnost D + P REKONT s.r.o. ze Strašic 50 000 korun za nezabezpečení těchto odpadů před nežádoucím únikem.

Takhle stroze řečeno to nezní nijak zajímavě. Ve skutečnosti ale Global Metals Trading získal od D+P Rekontu kompresory ustřižené ze starých lednic, tedy velmi nebezpečný odpad, a pokusil se je vyvézt do Pákistánu. Tamní obyvatelé, často ještě děti, podobný odpad přebírají bez jakýchkoli ochranných pomůcek, přičemž riskují zdraví i životy. Naštěstí pro životní prostředí zlý ziskuchtivý úmysl překazili celníci na kontejnerovém překladišti v Mělníku.

Pořád to nevypadá na žádné drama? Tak si připomeňme některá fakta a souvislosti. Vysloužilé lednice jsou plné freonů a dalších škodlivin, což z nich dělá (společně s úspornými žárovkami) nejnebezpečnější ekologickou časovanou bombu ze všech druhů elektroodpadu. Proto se u nás už dvanáct let lednice sbírají a předávají k recyklaci do vysoce specializovaných zpracovatelských zařízení. Ty z nich dokáží separovat drtivou většinu použitých materiálů a předat je ke znovupoužití při výrobě nových spotřebičů. I ten freon poškozující ozonovou vrstvu Země  se dá nakonec smysluplně využít a zpracovat na kyselinu fluorovodíkovou, jen se musí předtím velmi opatrně přečerpat do speciálních kontejnerů a dopravit do německé rafinerie, která je jediná svého druhu v Evropě.

To celé rozhodně není výdělečné podnikání. Zpracování starých lednic při dodržení nejpřísnějších standardů je třeba dotovat. K tomu slouží takzvané recyklační příspěvky, které výrobci odvádějí z ceny nově prodaných spotřebičů.

K nejhlasitějším kritikům systému zavedeného v ČR a běžného v celé Evropě patří podnikatel v odpadové branži Jiří Pejčoch. A světe div se – právě on vlastní podíl v pokutované firmě D+P Rekont, jejímž je zároveň jednatelem.

Podle pana Pejčocha je jeho firma diskriminována, protože jí nikdo nechce vysbírané lednice předávat ke zpracování. Hádejte, proč asi? Musí si je opatřovat pokoutním způsobem v rozporu se zákonem, aby vytížil svou údajně špičkovou technologii dovezenou z Německa.

Ano, zpracování elektroodpadu může být výdělečné i bez recyklačních příspěvků. Pokud se ovšem lacino zbavíte komponentů, jejichž recyklace se nevyplácí. Vyvézt je do zemí třetího světa a nechat „domorodce“, ať si s nimi nějak poradí, to je jedna z možností. Pochopitelně nelegálních.

Neexistuje ovšem žádný důkaz, že by se Jiří Pejčoch a D+P Rekont zbavovaly nepohodlných částí starých lednic tímto zavrženíhodným způsobem záměrně. Proto je také vyměřená pokuta jen padesátitisícová a padla za „nezabezpečení odpadů před nežádoucím únikem“. 

Podle webových stránek inspekce ale byla D+P Rekontu v souvislosti s kompresory z chladniček vyváženými do Pákistánu uložena pokuta už jednou. Tehdy byla vývozcem přímo tato společnost a zásilka se dostala až na překladiště v Hamburku, kde byla zachycena.

Dalších několik pokut za porušování zákona o odpadech pak vyfasovala společnost Pebra, která panu Pejčochovi patří dokonce z poloviny a přes kterou spolu se svým bratrem D+P Rekont ve skutečnosti ovládá. Takže v tomto případě jsou vlastně dva kozlové zahradníky a ČIŽP jejich přístup k ekologii ocenila v uplynulých pěti letech pokutami v celkové výši přesahující 1 100 000 korun, ale asi se to pořád vyplatí, když to oba pánové dělají opakovaně.

I když celníci dělají, co mohou, z příkladu první pokuty vyměřené D+P Rekontu je zřejmé, že neuhlídají všechno. Ani v Hamburku to nejspíš nebude jinak – na něco se přijde, něco přístavem proklouzne. Co myslíte, kolik kontejnerů s vražedným obsahem se už od nás do Pákistánu a dalších zemí dostalo?

Autor: Roman Tvrzník | pondělí 16.3.2015 9:00 | karma článku: 10,20 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Roman Tvrzník

Rok bez aut, nebo raději dodržování pravidel?

Jako kdyby na silnice v ČR za celý rok nevyjelo ani jedno z bezmála šesti milionů registrovaných osobních aut: tak by se v Evropě zlepšilo ovzduší, pokud by se podařilo zabránit neodborné a nelegální demontáži vysloužilých lednic.

6.3.2019 v 13:58 | Karma: 7,01 | Přečteno: 446x | Životní prostředí a ekologie

Roman Tvrzník

Co můžeme závidět Maltě? Třeba noblesní prezidentku

Pořád se mi nechce zvykat na úroveň české politické „kultury“. Už proto, že jsem se nedávno znovu osobně přesvědčil: ne všude je pokleslá tak, jako u nás.

25.5.2017 v 9:07 | Karma: 13,16 | Přečteno: 496x | Diskuse| Ostatní

Roman Tvrzník

Jak moc hrdí máme být? Novináři nám to neřekli

Češi na sebe mohou být oprávněně hrdí. Každoročně to zdůrazňují kolektivní systémy, které se zabývají sběrem a recyklací elektroodpadu. Jenže nikdo z oprávněně hrdých Čechů vlastně neví, kolik spotřebičů přesně pomohl vysbírat.

24.3.2017 v 8:48 | Karma: 9,03 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Roman Tvrzník

Recyklace spotřebičů může v ČR skončit v říjnu 2017

Odpadová legislativa u nás patří k těm památečním. S úpravami funguje od roku 2001. Zásadní změna pořád nepřichází. Ministerští úředníci totiž připravili tak „kvalitní návrh“, že mu ho legislativci opakovaně hodili na hlavu.

7.2.2017 v 9:13 | Karma: 11,88 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Roman Tvrzník

Prosadí odpadová lobby zákon ve své režii?

Novou odpadovou legislativu vyhlíží odborná veřejnost už dlouho jako Kolumbus pevninu. Na obzoru se sice ukázal návrh zákona o výrobcích s ukončenou životností od Ministerstva životního prostředí, plavba bude ale ještě dlouhá.

6.12.2016 v 13:24 | Karma: 8,32 | Přečteno: 346x | Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Klaus vystupuje k dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Pomáhal jsem v České republice vytvářet systém zpětného odběru vysloužilých spotřebičů a jejich recyklace. Pracuji v největším tuzemském neziskovém kolektivním systému Elektrowin. Jsou mi blízká všechna ekologická témata, ale zdaleka ne všichni ekologičtí aktivisté.

Seznam rubrik