Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prosadí odpadová lobby zákon ve své režii?

Novou odpadovou legislativu vyhlíží odborná veřejnost už dlouho jako Kolumbus pevninu. Na obzoru se sice ukázal návrh zákona o výrobcích s ukončenou životností od Ministerstva životního prostředí, plavba bude ale ještě dlouhá.

Návrh zákona, který má nově samostatně řešit nakládání s vysloužilými elektrospotřebiči, Legislativní rada vlády smetla se stolu a vrátila ministerským úředníkům k přepracování. Návrh zatím neprošel ani v upravené podobě, na pořad jednání se (snad) dostane znovu začátkem ledna.

Vyčlenění zákona o výrobcích s ukončenou životností ze zákona o odpadech spolu s mnoha kolegy vítám, ale k mnoha dalším věcem mám výhrady.

MŽP jako předkladatel zákona totiž v jeho návrhu nevypořádalo některé klíčové připomínky výrobců elektrospotřebičů. Návrh zákona ponechává výrobcům zodpovědnost za celý recyklační cyklus, ale v klíčové části tohoto cyklu jim bere možnost kontrolovat celý proces a možnost podílet se na něm.

Nejen že úředníci do návrhu zákona prosadili tzv. Čínskou zeď, která zakazuje zpracovávat elektrošrot kolektivními systémy a dokonce i jejich zakladateli, ale vytěsnili z něj i tzv. koordinační centrum. Přitom to byl právě tento institut, od kterého jsem si hodně sliboval a který měl zrovnoprávnit podmínky pro činnost kolektivních systémů.

MŽP se sice snažilo najít určitý kompromis, ale z mého pohledu v případě tohoto zákona podlehlo zájmům odpadové lobby. Výrobci si totiž založili kolektivní systém s jediným cílem – plnit ze zákona uložené povinnosti při co nejnižších nákladech. Pro ně není zpětný odběr spotřebičů a jejich recyklace byznys, nejde jim zde o žádný zisk, jen o minimalizaci nákladů a co nejefektivnější splnění povinností daných zákonem.

Recyklace jako proces, od kterého chce MŽP oddělit kolektivní systémy zmíněnou Čínskou zdí, by se ale v režii šrotařských firem nezbytně prodražila. Odpadové firmy, které by mohly podle nového zákona recyklaci zajišťovat, chtějí především generovat zisk, ne plnit směrnice EU a chránit životní prostředí. Když tyto firmy zpracovávaly ještě na přelomu tisíciletí chladničky pro Fond životního prostředí, platil stát za jeden recyklovaný kus 750 Kč. V našem kolektivním systému se dnes náklady na zpracování jedné lednice pohybují okolo 100 korun v závislosti na burzovních cenách kovů.

Úlohu státu mezitím převzali výrobci. Ti dnes v důsledku nízkých marží nemají prostor na to, aby zbytečně drahou recyklaci dotovali. Elektrospotřebiče by tak mohly podražit až v řádu stokorun za jeden výrobek.

Ti, kteří se nejvíce zasloužili o „likvidaci“ kontrolního centra (tedy hlavně odpadářské a šrotařské asociace), argumentují tím, že stačí posílit kontrolní činnost MŽP. O její kvalitě si ale ti, kdo s ní mají dlouholeté zkušenosti, nedělají žádné iluze.

V médiích se například v poslední době objevily informace o způsobu, jakým se MŽP „zhostilo“ svých povinností vyplývajících z loňské elektronovely platného zákona o odpadech. Pro potřeby veřejnosti mělo vytvořit internetovou databázi sběrných míst, která by lidem usnadnila najít kdykoli a kdekoli nejbližší možnost, jak předat staré spotřebiče k recyklaci.

Databáze sice vznikla, pro praktické využití je ale naprosto nepoužitelná. Podle ní by totiž mělo být možné odkládat elektro například na Obvodním soudu pro Prahu 8, Úřadu práce Prahy 10 nebo na Finančním úřadu pro Středočeský kraj. Ani v jedné z těchto institucí o něčem takovém nikdy neslyšeli.

Ministerstvo se brání, že do databáze vkládají údaje přímo kolektivní systémy. Některé si ale při tom zřejmě mohou vymýšlet, jak se jim zlíbí. Žádný kontrolní mechanismus jim v tom nebrání.

Jsem tedy upřímně zvědav, v jaké podobě se nakonec dostane do Sněmovny nový zákon. Že by se jeho předkladatelé nakonec přeci jen „chytli za nos“ a místo odkazování na „kontrolní mechanismy“ jej napsali pořádně?

Pomalu se totiž blíží parlamentní volby a s nimi i konec funkčního období současných zákonodárců. A návrhy zákonů, které nestihnou projednat, skončí pod jejich poslaneckými lavicemi.

Autor: Roman Tvrzník | úterý 6.12.2016 13:24 | karma článku: 8,32 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Roman Tvrzník

Rok bez aut, nebo raději dodržování pravidel?

Jako kdyby na silnice v ČR za celý rok nevyjelo ani jedno z bezmála šesti milionů registrovaných osobních aut: tak by se v Evropě zlepšilo ovzduší, pokud by se podařilo zabránit neodborné a nelegální demontáži vysloužilých lednic.

6.3.2019 v 13:58 | Karma: 7,01 | Přečteno: 446x | Životní prostředí a ekologie

Roman Tvrzník

Co můžeme závidět Maltě? Třeba noblesní prezidentku

Pořád se mi nechce zvykat na úroveň české politické „kultury“. Už proto, že jsem se nedávno znovu osobně přesvědčil: ne všude je pokleslá tak, jako u nás.

25.5.2017 v 9:07 | Karma: 13,16 | Přečteno: 496x | Diskuse| Ostatní

Roman Tvrzník

Jak moc hrdí máme být? Novináři nám to neřekli

Češi na sebe mohou být oprávněně hrdí. Každoročně to zdůrazňují kolektivní systémy, které se zabývají sběrem a recyklací elektroodpadu. Jenže nikdo z oprávněně hrdých Čechů vlastně neví, kolik spotřebičů přesně pomohl vysbírat.

24.3.2017 v 8:48 | Karma: 9,03 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Roman Tvrzník

Recyklace spotřebičů může v ČR skončit v říjnu 2017

Odpadová legislativa u nás patří k těm památečním. S úpravami funguje od roku 2001. Zásadní změna pořád nepřichází. Ministerští úředníci totiž připravili tak „kvalitní návrh“, že mu ho legislativci opakovaně hodili na hlavu.

7.2.2017 v 9:13 | Karma: 11,88 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Roman Tvrzník

Čechy čeká obhajoba

Češi se na sklonku roku 2008 stali premianty ve sběru starých elektrospotřebičů mezi nově přistoupivšími státy EU a jako první dokázali splnit roční kvótu 4 kg na osobu. Později se ukázalo, že jsme byli nejen první, ale i jediní.

16.12.2015 v 13:36 | Karma: 11,57 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Pomáhal jsem v České republice vytvářet systém zpětného odběru vysloužilých spotřebičů a jejich recyklace. Pracuji v největším tuzemském neziskovém kolektivním systému Elektrowin. Jsou mi blízká všechna ekologická témata, ale zdaleka ne všichni ekologičtí aktivisté.

Seznam rubrik